Kan ik ook een baan vinden via social media?
Vroeger, toen een computer nog een luxe artikel was dat slechts bij weinigen in huis aanwezig was, en het internet nog een besloten netwerk was in de VS, stonden advertenties voor vacatures in de krant. Als je op zoek was naar een baan was het zaak om de kranten goed in de gaten te houden want daar kon je droombaan wel eens in staan. De tijden zijn hard veranderd. In de krant vind je nauwelijks nog advertenties voor banen, het internet heeft die rol bijna helemaal over genomen. Behalve de vacaturesites op internet, wordt het ook steeds gebruikelijker om vacatures te verspreiden via social media. Op die manier een baan vinden wordt dus steeds gebruikelijker.
Alle bedrijven zitten op de social media
Vrijwel ieder bedrijf heeft tegenwoordig een Facebook, Twitter of LinkedIn account. En uiteraard gebruiken bedrijven dit ook om hun openstaande vacatures onder de aandacht te brengen. Bezoekers die op hun account geabonneerd zijn en de vacature zien kunnen deze delen of een familielid of vriend tippen die op zoek is naar werk. Zo verspreidt het nieuws van de vacature zich soms razendsnel, dit levert dan vaak weer meer reacties op dan waar het bedrijf op had gerekend, maar zo is het bereik van een bericht wel meteen duidelijk.
Werk aangeboden pagina’s op Facebook
Op Facebook bestaan tientallen “werk gezocht en werk aangeboden” pagina’s. Vaak zijn deze pagina’s regio- of plaatsgebonden. Je kunt je er aanmelden in de hoop dat er een vacature wordt gepost die in jouw straatje te pas komt. Feit is wel dat bedrijven er niet vaak adverteren, je moet het dan vooral hebben van mensen die de pagina ook hebben geliked, ergens een vacature zien en deze op de pagina posten. Vaak wordt er ook zogenaamd MLM (Multi Level Marketing) werk aangeboden, dit is werk waarbij je vanuit huis telemarketing werk doet en je per geslaagde transactie wordt betaald. Veel mensen hebben niet zo veel met dit werk. Sommige werk-gezocht pagina’s weigeren dan ook oproepen voor MLM.
Waar moet je op letten als je op een vacature via social media reageert
Het belangrijkste is dat je checkt of de vacature nog open staat. Soms circuleren berichten lang op het internet. Als het bedrijf of de instelling per ongeluk vergeet het bericht te verwijderen kan het voorkomen dat je een vacature ziet van een half jaar oud die allang vervuld is. Meestal worden vacatures ook op de website van een bedrijf gepubliceerd, deze informatie is vaak wel betrouwbaar. Check dus even de website voordat je enthousiast aan een sollicitatiebrief begint.