Kan ik zomaar muziek toevoegen aan mijn YouTube-video?

Het maken van een geweldige YouTube-video kan een erg leuke en lonende ervaring zijn, maar het kan ook erg tijdrovend zijn. Als je een professionele YouTube-video wilt maken, moet je de juiste muziek vinden, ervoor zorgen dat de muziek de juiste licentie heeft. Hier zijn enkele tips over waar je kwaliteitsmuziek kunt vinden voor je YouTube-video’s.

Hoe kunnen YouTubers muziek in hun video’s zetten zonder inbreuk te maken op het auteursrecht?

Als je muziek wilt opnemen in je YouTube-video’s, zijn er een paar manieren om dit te doen zonder het auteursrecht te schenden. De eerste optie is het gebruik van rechtsvrije muziekbibliotheken, zoals die worden aangeboden door Soundcloud. Je kunt deze bibliotheek vinden door te zoeken naar “Soundcloud Music” in de YouTube-app of -website. Als je op deze manier muziek toevoegt aan een video, zorg er dan voor dat je de juiste licentie-informatie toevoegt.

Een andere optie is het gebruik van audio remixes. Dit type muziek wordt vaak gebruikt in reclames en Hip Hop muziekvideo’s, maar het kan ook worden gebruikt in andere soorten video’s. Als je audio remixes gebruikt, zorg er dan voor dat je toestemming krijgt van de auteursrechthouder voordat je de video uploadt. Je kunt houders van auteursrechten online vinden of via platforms voor sociale media.

De laatste optie is het gebruik van muziek uit het publieke domein. Dit type muziek heeft geen auteursrechtelijke beperkingen, dus je kunt het gebruiken zonder het risico van juridische stappen. Muziek uit het publieke domein is echter mogelijk niet geschikt voor alle soorten video’s. Voordat u muziek uit het publieke domein gebruikt, moet u controleren of de muziek past bij de toon en stijl van uw video.

Wat gebeurt er als ik mijn video upload zonder de juiste licentie?

Als je een video uploadt naar YouTube zonder de juiste licentie, kan er een aantal dingen gebeuren. Het meest waarschijnlijke resultaat is dat je video van YouTube wordt verwijderd en dat je een melding van schending van het auteursrecht ontvangt. Als je video is verwijderd, is het niet mogelijk om deze opnieuw te uploaden.

Als je video nog steeds zichtbaar is op YouTube maar een “auteursrechtwaarschuwing” heeft gekregen, betekent dit dat YouTube van mening is dat het gebruik van de muziek in de video zonder toestemming waarschijnlijk een schending is. Als je van mening bent dat jouw gebruik van muziek in een video de auteursrechtwetgeving niet schendt, kun je overwegen contact op te nemen met YouTube en hun hulp te vragen om de auteursrechtwaarschuwing te verwijderen.

Als je video is verwijderd om auteursrechtelijke redenen, is dit waarschijnlijk om een van de volgende twee redenen: het nummer in de video is onder een Creative Commons-licentie uitgebracht, waardoor niet-commercieel gebruik is toegestaan, of het nummer is automatisch geüpload met het Content ID-systeem van YouTube en is mogelijk geïdentificeerd als auteursrechtelijk beschermd materiaal. Als je denkt dat je video is verwijderd als gevolg van een fout van YouTube, kun je contact met hen opnemen en uitleggen wat er is gebeurd.